Windows 10 ser ut att vara vad många tycker Windows 8 och 8.1 borde varit
När Microsoft släppte Windows 8 valde man att helt göra om gränssnittet.
Primärt var tanken att det skulle fungera på många olika (Windows)enheter och automatiskt anpassa sig efter vad man körde som t.ex. surfplattor, stationära datorer och laptops.
Systemet var till stor del byggt för olika skärmar med touch men fungerade inte speciellt bra på vanliga stationära datorer.
Det var helt enkelt för annorlunda mot Windows 7 och kändes krångligt och rörigt för de flesta , undertecknad inkluderad.
I Windows 8.1. återkom den gamla startmenyn i lite ny skepnad vilket underlättade något för många.
På det stora hela valde ändå de flesta företag att fortsätta använda Windows 7 då förändringen helt enkelt var för stor och det skulle ta för lång tid för användarna att ens sätta sig in i hur man ens startar t.ex. Word.
I Windows 10 har saker och ting rättats till ganska avsevärt och det kommer troligen bli vad man hoppats på.
Microsoft har också sagt att Windows 10 kommer vara det sista Windowsoperativet man gör. Resten kommer andla om uppdateringar o.s.v.
Att byta operativsystem, särskilt på ett föreag, kan vara en stor process som kräver mycket testande att de program och funktioner man använder fortsätter fungera även efter en migrering.
Tänk ett företag på 200 personer och man inte testat igenom att t.ex. ekonomisystemet eller tidsrapporteringen fungerar som det ska med det nya operativet.
Konsekvenserna kan bli katastrofala helt enkelt.
Molntjänster och Windows 10
Av förståeliga skäl kommer det finnas många knytningar till Microsofts egna molntjänster som Office365 och Azure men många företag och organisationer använder olika typer av molntjänster och bland de tidigare leverantörerna i Sveriga finns Red Cloud IT .
Tanken med en molntjänst är att data och proram körs egenbtlien inte i den lokala enheten. Data sparas någon annanstans och program och uppgraderingar, backuper , intrångssäkerhet o.s.v. hanteras av molnleverantören.
Uppgraderingar av program och gränssnitt ska inte heller komma som en överraskning vilket det kan göra med vissa molntjänster.
Ena dagen är gränssnittet så när man loggar in och nästa dag ser allt ut så.
Fullständingt vansinne för dig som användare som säkert inte vill tillbringa timmar med att hitta just de vanligaste knapparna i programmen du använder för att leverantören velat ändra design.
Hela idén med molntjänster är att det ska vara oberoende av enheten och operativet man använder och man ska kunna köra sina egna program i den version man vill..
Att ha lagt t.ex sitt CRM eller ekonomisystem som Visma eller Pyramid i Molnet ska göra att det helt enkelt är nåbart och tillgängligt vare sig man använder Windows 10, Android, MAC eller Windows XP.
Det ska även vara nåbart hemifrån , från grannens dator eller från mobiltelefioner och surfplattor. Tanken är alltså inte så långt ifårn vad Microsoft ville uppnå med Windows 8 och t.ex. Office 365 ursprungligen.
Kort sagt, att byta operativsystem eller t.o.m plattform för användarna ska inte påverka produktiviteten mer än nödvändigt.
Nedan är en video som Red Cloud IT gjorde redan i Oktober 2014 sen som visar hur enkelt och snabbt en kund kommer åt sina program och data, även när de migrerat till Windows 10.
En annan video som visar samma installation fast på Windows 8
En äldre video som visar samma enkla installation fast på Windows XP
Videon nedan här visar hur det ser ut när man sätter upp rCloud Office på MAC, iPad, Android.
Än en gång, Kort sagt, att byta operativsystem eller t.o.m plattform för användarna ska inte påverka produktiviteten mer än nödvändigt.
Bygga ett privat moln eller migrera t.ex sin Windows 2003 Server?
Nu står många företag och organisationer inför ett antal större uppgraderingar och utmaningar.
Stödet för Windows Server 2003 har upphört och Windows 10 kommer alldeles snart som sagt.
Valet företag står inför är om man ska migrera sin Windows 2003 Server till ett nyare operativ , flytta upp sina program i någon molntjänst eller kanske t.o.m. bygga en egen privat molntjänst ?
Att bygga sin egen lösning kan göras allldeles utmärkt med standardlösningar men kräver en del planering, kunskap och eftertanke.
Oavsett väg man väljer så kommer en hel del av IT hanteringen att förändras de närmaste åren.
Vill ni ha hjälp med att implementera, skapa, säkerhetskontrollera eller migrera från t.ex. Windows Server 2003 miljö, vänligen kontakta mig här