Identitetsstöld , varumärke och säkerheten på Internet

Om identitetsstöld och säkerheten på Internet, företags synlighet på t.ex Google och hur man kan skydda sig lite i alla fall

 

backup disaster recovey konituitetspalner IT säkerhet molntjänster syspeace

Jag läste en dag en artikel i Aftonbladet om en man som blivit utsatt för att någon bestämt sig för att svartmåla honom på nätet och började fundera kring de frågorna ur ett större perspektiv.Ju mer vi lever våra liv på Internet desto viktigare kommer de här frågeställnngarna att bli och det finns absolut inget som tyder på att vi skulle komma att använda Internet mindre i framtiden, trenden är den rakt motsatta.

Det jag vill peka på är lite funderingar kring vad som kan vara konsekvenerserna av att få sin identitet stulen eller att någon medvetet vill skada en , t.ex. partners ur gamla förhållanden , konkurrenter till ditt företag, en bara allmänt illivillig person o.s.v.

Det finns väldigt, väldigt många olika gratistjänster på Internet som t.ex. Facebook, Twittter, Flickr, WordPress, Google +, Blogger o.s.v. bara för att nämna några vanliga.Många av de här sajterna i sin  tur indexeras av olika sökmotorer varav onekligen Google är den största, men absolut inte den enda. Många av sökmmotorerna indexerar även varandra för den delen.

Ju  fler  ställen ett namn eler en länk dyker upp desto mer kommer t.ex. Google att “ranka” det och man får högre positioner i Google. Det är inte alldleles sant att det är så det fungerar ur ett rent telkniskt perspektiv (det finns fler parametrar som relevans o.s.v. ) men man kan nog generelisera lite bara för att få fram en poäng.På alla de här sidorna kan man sätta upp egna profiler, bloggar, ladda upp bilder, ha chattar o.s.v. och man kan i princip göra det i vilket namn som helst , så länge det inte är upptaget. Ponera att någon sätter igång och registerar jättemånga sidor överallt på alla gratis tjänster som finns och till råga på allt gör det i DITT namn eller i DITT FÖRETAGS namn.Han ser till att få dem inlagda i olika sökmotorindex för att skynda på processen för sökmotorerna att uppmärksamma dem.Han är lite kunnig kring IT (för att vara stereotyp misstänker jag de flesta som ägnar sig åte här är män / killar)  och förstår vikten av att hålla sig gömd så han använder sig av t.ex. olika gratis mailtjänster. Han ser till att surfa till de sidorna han skapat och till de mailtjänster han använder via anonymiseringstjänster och över olika proxy-funktioner som t.e.x TOR. Allt för att hålla sig så gömd som möjligt. Det gamla sanningen om att alla går att spåra via en IP adress är inte riktigt så ernkel som man kanske kan tro när man läser  tidningarna.

Han kan även t.o.m. registrera domäner i ditt namn gratis via t.ex. Mydomain.com. På det sättet har han full kontroll också över ditt domännam t.e. www.dittföretagsnamn.se.eller www.dittfornamnefternamn.se

Sammantaget kommer allt det här att ge sökmotorerna en uppfatting om att det han skiver är legitimt och att det är du som skrivit det och således här till dig och ditt “ID på nätet” om man vill.

Det kanske inte är hela världen för många och man tänker att det går ju alltid att polisnamäla.

Polisen kommer nog med ganska hög sannnolikhet inte att prioritera frågan, även om det säkert kommer att uppmärksammas alltmer i framtiden.

Resultatet kan alltså bli att om du t.ex. söker ett nytt jobb och din tilltänkta arbetsgivare “Googlar” på dig så kommer det dyka upp bloggar, sidor, inlägg i ditt namn och kanske inte alls med åsikter du står för eller det har laddats upp bilder på dig till sammnhang du inte alls vill synas i. Alla dina nära och kära som söker dig på nätet kan få en väldigt snedvriden bild om vem och vad du egentligen är.

Rent krasst kan man fullständigt rasera någons rykte på nätet med lite metodiskt arbete bakom om man verkligen vill.

För många har det kanske inte så stor betydelse i dagsläget eftersom det ju “bara är på nätet” men , som jag pekar på så kan det få konsekvenser i det verkliga livet också och det är ju då som saker och börjar bli riktigt otäcka. Eftersom jag tror att de flesta delar min uppfattning om att Internet kommer bli en allt större del av våra liv, t.o.m i jämförelse med vad det är idag så måste folk börja tänka framåt nu så de inte märker om några år att deras namn och företagsnamn reda använts någonstans.

Ett exempel på direkt otäcka saker kan vara de sidor som t.ex. hänger ut brottslingar med namn , adress och personnummer. Jag har ingen uppfattning i det här inlägget i just den frågan men vill gärna peka på just risken att om det är du som blivit uthängd där och faktisk är oskyldig. Vilken påverkan skulle det ha på ditt liv elelr ditt företag?

En del saker det tyvärr i princip helt omöjligt att skydda sig mot är, t.ex. folk som börjar beställa reklamkataloiger hem till dig, pizza, skriver upp dig på allehanda utskicklistor o.s.v.

Ok. Nu tror jag du hänger med i riskbilden va ?

Vad gör man åt det då ?

Att skydda sig själv eller sitt företagsnamn och varumärke

Att 100%-igt skydda sig mot det här . Nej. Ledsen. Sorry. det går inte . Kommer aldirg att gå men det finns i vart en del saker man kan göra för att försvåra en del av det i vart fall.

!. Tänk igenom vilka är de stora sociala medierna det pratas om och som har genomslagskraft. jag tänker inte lista några här men fråga gärna om du är nyfiken så kan jag hjälpa till med några förslag.

2. Skaffa egna konton på de sidorna så du slår undan benen på dem som vill stjäla din identitet. För ditt företag, registera olika kanaler så ditt varumärke iaf inte kan stjälas så lätt på t.ex. YouTube, Twitter, facebook, Google + , Flckr, WordPress o.s.v. Ägna en dag åt att tänka igenom sakerna eller be en IT konsult om hjälp.

2 Sätt upp Google Analytics och håll koll på vilka sökord som leder till din sida, varifrån sökningarna kommer och variffrån de hänvisats till din sida. Där kan finnas bra information om något börjar bete sig konstigt. Du vill t.ex. kanske inte ha sökningar till din sida med sökroid som “rasist ditt namn” vilket jag sett hända

4. Var konsekvent med vilka mailadresser du använder och till vad. Om någon går tillbaka och letar efter dig så kan du i vart fall peka på de ställen där det förekommer konstiga mailadrssser att din mailadress är ju den här som du alltoid använder så det har inget med de där konstiga dresserna att göra.

5. Googla på dig själv med jämna mellanrum och håll lite koll. Jag t.ex. har ju ett ganska ovanligt namn och när jag Googlar på mig så är jag namne med en lätt skandalkomusad (V)-politiker i Malmö. För den som inte känner mig personligen o.s.v. kan ju omöjlgen veta om jag bott i Malmö eller varit politiskt aktiv. Konsekvensen kan vara att om jag t.ex. söker jobb och rekryteraren snabbt söker på mig , får upp träffarna på min namne och inte tar sig tid att ta reda vem av oss som är vem så kommer han/hon nåog med all sannolikhet att snabb går vidare i högen av anväskningar. Ingen vill ha en potentiellt trasslig anställd. Eller ännu värre kanske , en ny,  framtida partner .Alla Googlar på varandra när de är nykära. Så ser bakgrundskontrollen ut på 2000-talet.

5. Sätt upp t.ex. Googel Alerts på ditt eget namn, ditt företags namn och era produkter/tjänster så får du ett mail så fort Google hittar något nytt med de sökfraserna du angivit, Det kan vara en fingervisning om att något är på gång ifall namn helt plötsligt börjar dyka upp på ställen där du inte varit . Jag har lagt in mitt namn i det här inlägget och c:a en halvtimme efter jag publicerat det kommer det att plinga till i min maillåda smed ett mail som berättar att mitt namn dykt upp nånstans på nätet och jag får en direktlänk till var det “poppat upp”.

6. Om du har ett företag. registrera ditt domännamn. Av flera anledningar. Det ser alltid väldigt taffligt ut  att ha med företag som använder  @telia.com eller @gmail.com adresser. En domän kostar några hundra om året bara. Om ditt företag byter eller blir uppköpt, håll fast vid det gamla domännamnet i några år och vidarebefordra mail till den nya. Ha autosvar som berättar ni bytt namn. vad som helst UTOM att använda just gratis mailtjänster. OM du t.ex. använt @telia.com och väljer byta leverantör av ditt bredband & IT så blir det trassel med att migrera de gamla mailen till den nya och du kommer ju inte åt den gamla telia adressen .

7. Ett lite mer generellt råd är, precis som alltid. Använd brandvägg, uppdatera operativssystem , Adobe Acrobat, Java . Flash o.s.v . Allt ska uppdateras och inte bara en gång. Det ska alltid uppdateras. Anledningen till att jag tycker det hör hemma i det här inlägget är just att om någon lyckas plantera ett virus i din dator och spelar in dina lösenord och användarnamn så kan de ju såklart åstadkoma oerhört mycket skada om de har tillgång till de sidor där du ju faktiskt  är aktiv.

7. Använd inte samma lösenord överallt. Om någon kommer på ditt lösenord på ett ställe kan ju han hon återanvända det överallt . se den här länken för lite tips kring lösenord:

http://redcloudit.wordpress.com/2012/01/20/det-har-ar-ett-litet-tips-eller-forslag-pa-hur-man-kanske-kan-ha-lite-enkel-metodik-bland-sina-losenord-for-att-kunna-komma-ihag-dem-men-anda-ha-bra-och-unika-losneord-till-olika-sidor-och-stallen-et/

Hoppas någon tyckte det var vettigt att läsa det här 🙂

 

Kontakta mig för möte kring de här frågorna