End of life för Windows Server 2003 – Dags att migrera till nytt OS eller flytta till Molnet ?

End of life för Windows Server 2003 imorgon

konsult inom backup It säkerhet molntjänster återsartsplaner för IT

Imorgon är det sk Patch Tuesday dvs den dagen varje månad då Microsoft släpper olika uppdateringar för sina operativsystem.

Morgondagen är dock lite speciell då det är sista gången Microsoft släpper uppdateringar för just Windows Server 2003 familjen. Efter det kommer alltså inga nya säkerhetsuppdateringar att släppas och det är väldigt viktigt att vara medveten om.

För företag och föreningar som fortfarande använder någon variant av Windows Server 2003 familjen finns alltså en del saker att tänka på efter det.

Valen man står inför är att migrera till ett nyare operativsystem med allt vad det kan innebära som t.ex. inkompabiliktet med programvaror man kör. Oftast går det att lösa men kräver en del testande och tid att lägga ner på projektet för att vara säker på att verksamheten kan fortsätta utan överraskningar. Saker som länkar hos användare och olika pekar i filsystemen kan också ställa till en del trassel om man bara installerar upp en ny server i miljön.

Flytta till en plattformsoberoende molntjänst som Red Cloud ITs rCloud Office?

Ett annat alternativ är att t.ex. börja undersöka molntjänster dit man kan flytta sina applikationer som t.ex. Red Cloud ITs rCloud Office. Fördelar här är t.ex. att flytta sin Visma eller Pyramid och i ett slag göra den även åtkomlig från iPad, Android o.s.v men ändå ha säkerheten, backuper och generationshanteringar inbyggd till en fast kostnad per användare och månad.
Många CRM och affärssystem finns helt enkelt inte för MAC, Android , iPad osv men utvecklingen går alltmer åt BYOD dvs låt användarna själva bestämma vilket operativ eller plattform de vill använda. Då behövs lösningar som stöder att de kan komma åt affärssystemet o.s.v.

Oavsett bör man som företag se över sin IT miljö eftersom det helt enkelt över tid kommer bli alltmer osäkert att köra ett operativ som inte längre stöds. Hackers kommer att utnyttja vetskapen att ett tidigare oupptäckt säkerhetshål helt enkelt inte kommer att åtgärdas.

Det finns en del saker att göra under en övergångsperiod dock eftersom det ju kommer nya patchar imorgon.

Nedan är några punkter att tänka på

1. Se till at ha fungerande certifikat på all kommunkation till och från servern för att skydda er mot eventuell avlyssning och sk Man in the Middle attacker. Kom ihåg dock att bara installera ett SSL certifikat inte räcker, det behövs fler ingrepp i servern för att säkra upo den. Certifikatet i sig skyddar inte heller mot t.ex. skadlig kod eller intrångsförsök.

2. Se till att ha ett väl fungerande antivirus, t.ex. F Secures PSB lösning där man kan ta hjälp av tredje part att övervaka eventuella larm och använda dess Software Updater.

3. Ett automatiserat intrångsskydd för lösenorsdattacker med Syspeace. Det pågår väldigt mycket intrångsförsök i bakgruinden som man ofta är helt omedveten om.

4. Gå igenom vilka portar i brandväggar som är öppna och tänk igenom dem noggrannt. Vad behöver egentligen vara öppet ? Stän allt som inte uttryckligen måste vara öppet. Styr trafik korrekt.

5. En stark, tvingande lösenordspolicy för alla användare. MINST 8 tecken o.s.v.

6. Se till att alla program är uppdaterade, även Java och Flash o.s.v. om de körs på servern och den används som Terminal Server. Generellt sett så ska programvaror alltid vara uppdatrade till senaste versioner. Har ni en lite större miljö finns lösningar för att distribuera ut programvaror från centralt håll , även till era arbetsstationer, t.ex med PDQ Deploy eller via Group Policies.

7. Gå igenom alla fil och katalogrättigheter på servern och följ de rekommendationer som finns. Googla på uttryck som 2003 Server Hardening och läs igenom och testa att ni satt upp sakerna efter bästa rekommendationer.

8. Om ni kör t.ex. Windows Server 2003 SBS behövs en del eftertanke med hur er mail ska hanteras framöver. Det kan handla om stora mängder datat i en Exchange Server och kräva en del eftertanke med hur det ska migreras på bästa sett , antingen till en extern leverantör elelr till en ny mailserver,

9. Tänk igenom om servern behöver vara nåbar från Internet egentligen ? Finns det möjlighet att flytta Internet acessen till ett nyare operativ och låta åtkomst hanteras av den istället ? Är en VPN lösning smidigare eller finns det andra sätt att sköta extern åtkomst ? Det får ju inte vara för krångligt för användarna.

10. I sak har inte den här punkten med migrering av Windows Server 2003 att göra men kolla igenom backuperna kontinuerligt och tänk igenom hur ni kanske vill ha en arkivkopia av den gamla servern efter en migrering ? Hur ska den återläsas om det behövs ?

11. Fundera på vilken väg ni vill gå vad gäller er IT miljö. Till en extern molntjänst eller kanske dags bygga ett eget privat moln eller en hybrid ? Att flytta sina saker till en molntjänst kräver en del eftertanke och är kanske inte alls rätt väg för er.

Återanvända serverparken ?

Att uppgradera den befintliga serverparken kan vara den bästa lösningen för just er verksamhet. Troligen är det äldre servrar som körs om ni fortfarande använder Windows Server 2003 men de maskinerna kanske går att återanvända till andra saker (dvs först installera om / uppgradera dem till nyare operativ och sedan återanvända för t.ex. fillagring för arkivering , backup server, Terminal Server Access o.s.v.). I sammahanget ska naturligvis även virualisering av serverparken nämnas och även här finns flera vägar att gå t.ex. VMWare eller Hyper-V eller Xenserver.

Det finns inget självändamål i att kasta hårdvara bara för den är lite till åren och avskriven men ändå fungerar. Ofta kan den hårdvaran räcka till att byga en egen, intern molntjänst om man är orolig för att flytta sitt data till en molnleverantör.

Det finns många olika vägar att gå och det gäller tänka igenom att det blir rätt för just er verksamhet.

Oavsett väg ni väljer kan jag hjälpa er planera och implementera. För mer information, kontakta mig här