Att sätta upp ett SPF record för att minska SPAM och bedrägerier

IT konsult backuper, It konsult säkerhet, IT konsult syspeace, IT konsult återstartsplaner, It konsult Active Directory

Vad är ett SPF record och hur kan det minska SPAM ?

JufCorp AB hjälper företag och föreningar med frågor inom backup / restore , Disaster Recovery, IT säkerhet, molntjänster och Syspeace SPF recordI princip fungerar SPF record  så att när ni skickar ett mejl så kontrollerar den mottagande mejlservern huruvida mejladressen eller rättare sagt den mejldomän ni skickar från, i mitt fall alltså @jufcorp.com, verkligen får komma från den IP adressen den ska.

Ett inte ovanligt problem i världen är att det är väldigt, väldigt lätt att utge sig för att skicka ett mejl som någon annan.
Det finna massvis med hemsidor som beskriver hur det går till och de använder s.k. Open Relay servrar ute på nätet och helt enkelt utger sig för att vara dig. Det står alltså era mejladresser som avsändare.

En varningsklocka för att det händer er kan vara t.ex. att det helt plötsligt börjar trilla in en massa mejl med felmeddelanden om att mejl inte gick att leverera och ni vet att ni inte skickat dem.
Om man granskar mejlhuvudet lite närmare så inser man att någon har använt era mejladresser som avsändare men IP adressen där mejlet har skickats från (d.v.s mejlservern) är något helt annat än den ni använder.

Ett problem som kan dyka upp när sånt händer är att t.ex. er ISP tycker att det har skickats alldeles för många konstiga mejl med domän som avsändare och bestämmer sig för att helt sonika stänga av er från att mejla ut överhuvudtaget.

Att sätta upp ett SPF record för att undvika s.k. spoofade adresser och minska mängden SPAM och bedrägerier är oftast en bra idé alltså.

När en mottagande mejlserver får ett mejl så kontrollerar den huruvida avsändardomänen verkligen kommer från den mejlserver som är ansvarig för mejl genom att kontrollera SPF record.
Om det inte gör det så skickas ett felsvar tillbaka och mejlet tas helt enkelt inte emot (OBS , alla mejlservrar är inte inställda på att kontrollera det här, det är upp till serveradministratören att sätta upp kontrollen).

Det här är dock ändå en finurlig mekanism som minskar mängden SPAM och att folk skickar mejl i ert namn (det kan ju som sagt vara rena bedrägerier det handlar om)

Att sätta upp SPF record och saker att tänka på

SPF record sätts upp i din publika DNS servern d.v.s den är en del av din DNS domän som finns publikt tillgänglig.
Det är ett s.k TXT record och kan se ut så här

“v=spf1 mx a ip4:164.40.177.83 a:ch-p-mailout01.sth.basefarm.net”

I det här fallet så betyder det att alla servrar som är uppsatta som MX pekare (dvs mejlservrar) för den här domänen får mejla i domänens namn.
Den har även tillägget att IP adress “164.40.177.83” samt hostname “ch-p-mailout01.sth.basefarm.net” också får skicka mejl med den här domänen som avsändare.

De flesta ISPr tillåter inte att man skickar ut mejltrafik på port 25 direkt utan man måste använda deras relay servrar . Anledning torde vara att minska mängden SPAM från datorer med virus, hackers o.s.v. Port 25 är helt enkelt låst om den inte går via ISPns relay servrar

Jag använder Com Hem som leverantör och de i sin tur använder sig av Basefarm.
För att mejla ut från Com Hem så anger man next hop server (d.v.s relay server ) “mailout.comhem.se” som egentligen bara är ett alias för “smtp.comhem.basefarm.net” med IP adress “164.40.177.47”.

Det som händer efter det är att Basefarm i sin tur skickar den här trafiken vidare till ytterligare en server dvs till “ch-p-mailout01.sth.basefarm.net” med IP adress “164.40.177.83” och det är den adressen som kommer att synas för den mottagande mejlservern.

Alltså, när man sätter upp ett SPF record måste man ha koll på hur kedjan ser ut d.v.s vilken IP adress kommer mottagande mejlserver att se som avsändande mejlserver.
Tänk på att det kan vara en pool av IP adresser det handlar om (för redundans t.ex. )

Mm ni sitter på t.ex. Com Hems nät så är det ovanstående saker som ska in i DNS medans t.ex Telia och TDC och andra har andra IP adresser. Enklast är att ringa dem och fråga vilken IP adress som är den sista i kedjan för utgående SMTP.

Ytterligare en sak att tänka på kan vara att om ni har t.ex. ett webbformulär nånstans som mejlar saker till er (t.ex. ett kontaktformulär) så måste den IP adressen eller hostname också vara tillåten att skicka mejl eller ni måste ändra avsändande mejldomän till något annat.

Kontrollera att ert SPF record fungerar

Ett sätt att kontrollera om ditt SPF record är korrekt uppsatt eller om ni ens har är t.ex. att surfa till http://www.kitterman.com/spf/validate.html och skriva in ert domännamn.
Den här kontrollen kan dock inte veta vad som är den sista i kedjan utan slår bara upp huruvida det finns ett SPF record och om det ser korrekt ut vad gäller syntaxen.
Ni kan också testa hur det fungerar med raderna längst ner i formuläret genom att ange rätt IP adress och fel IP adress som aväsandande mailserver för att se hur en mottagande mailserver skulle reagera.

Vill ni ha hjälp med dessa frågor eller andra inom mina områden så välkommen att kontakta mig här